Eerste werkbezoek als Lijst Marlene Postma/Krachtig Sociaal Groen

Ons eerste werkbezoek als Lijst Marlene Postma/Krachtig Sociaal Groen.

Sinds 1997 heeft Gered Gereedschap een werkplaats in Wolvega en vanaf 2009 is het een zelfstandige stichting. Op een mooie locatie aan de Industrieweg te Wolvega werden wij ontvangen door Johan Ferwerda en Jan Eisen. Voor het werk is Gered Gereedschap niet alleen afhankelijke van het (gebruikte) gereedschap dat ze ontvangen, maar ook van de inzet van de 30 vrijwilligers, waaronder 3 vrouwen. De oudste vrijwilliger is 84 jaar en de jongste 40 jaar.

Onze eerste indruk was, wat een mooie ruimte voor het werk wat er moet worden gedaan.

Het op te knappen materiaal aan de ene kant en het opgeknapte materiaal aan de andere kant van de ruimte zag er zeer overzichtelijk uit.

Gered Gereedschap is een grote Stichting waarvan het centrale punt in Amsterdam is gevestigd. Bouwmarkten zoals de Praxis hebben een inzetbak waarin mensen gereedschappen en andere materialen b.v. naaimachines  in kunnen deponeren. Iedereen heeft wel wat oud gereedschap thuis. Er zijn zo'n 30 afdelingen in Nederland.

Veel mensen in ontwikkelingslanden leven in armoede.

Dan is er vaak al niet genoeg geld voor de eerste levensbehoefte zoals eten, drinken en kleding, laat staan voor een opleiding voor de kinderen. Dat terwijl een goede opleiding de kans op een leven uit armoede vergroot. Een goede vakopleiding volgen is de basis voor een praktisch beroep, daar leer je de theorie in de praktijk. Gered Gereedschap ondersteunt vakopleidingen met gereedschappen en machines en draagt daarbij aan de kennis en kunde van leraren. Arme jongeren krijgen zo de mogelijkheid om naar school te gaan en een vak te leren. Een vakman ontwikkeld zijn vaardigheden het beste in de praktijk Goed gereedschap zorgt niet alleen voor een goede start, maar steunt vakmensen bij de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een starterskit gereedschap, microkredieten voor het aanschaffen van bouwmaterialen en  werkbegeleiding. Gered Gereedschap te wil via haar studiebeursprogramma   meer jongeren uit de armste gezinnen een vakopleiding laten volgen. Denk aan ondersteuning in de kosten voor het volgen van een vakopleiding inclusief de aanschaf van lesmaterialen. Daarnaast voorziet Gered Gereedschap in goede handgereedschappen. Zo kunnen meer jongeren een zelfstandig bestaan opbouwen als Timmerman, kleermaker of automonteur. In de werkplaats van Wolvega wordt van alles gesorteerd. De vrijwilligers slopen ook veel onbruikbare artikelen, Dit wordt dan gescheiden in; koper aluminium,messing en andere metalen. Gescheiden inleveren levert meer geld op. Ook maken de vrijwilligers van 3 versleten artikelen een bruikbaar nieuw artikel. Er is een straalkast waarin de gereedschappen gestraald kunnen worden. Er zijn ook goede contacten met de gemeentewerf, niet alleen met onze gemeente maar ook van andere.Er komt een bestellijst met verzoeken van het hoofdkantoor in Amsterdam.

De vrijwilligers maken dan zelf de kisten voor het vervoer van maximaal 40 kg aan gereedschappen. Deze gaan in een container bestemd voor ontwikkelingslanden. Krachtig Sociaal Groen/lijst Marlene Postma heeft met verbazing gekeken naar het werk van de vrijwilligers. Dat er zoveel mensen zich inzetten voor anderen verdient een compliment.

Wij zullen kijken wat wij nog educatief voor Gered Gereedschap kunnen voor betekenen en bedanken de dames en heren voor de kennismaking, en de warme ontvangst en de rondleiding.

Voor meer informatie kunt u terecht op

http://www.geredgereedschapwolvega.nl/

U kunt ze vinden op Facebook via onderstaande link.