Krachtig Sociaal Groen/Lijst Marlene Postma zou dit jaar voor het eerst meedoen aan NL Doet. De planning was om dat te gaan doen bij de locomotief van Noordwolde. Voor de locomotief van Noordwolde zou het ook de eerste keer zijn dat er hulp zou komen tijdens NL Doet. Maar dat liep allemaal anders omdat NL Doet 2020, landelijk was afgelast i.v.m. het Corona-virus.

Na een spoed vergadering en goed overleg met de projectleider de heer D. Dundas. Was er besloten om met een klein geselecteerd groepje aan de slag te gaan bij en aan de locomotief.

Om 11.00 uur werd het kleine geselecteerde groepje vrijwilligers ontvangen bij de projectleider, de heer D. Dundas thuis. Hij gaf het groepje een uitgebreide rondleiding en uitleg over het reeds verrichte werk, wat hoofdzakelijk bestond uit het ontroesten van onderdelen en herstellen daarvan. Tevens vertelde hij dat er erg veel tijd in het speurwerk, achter de computer,  naar missende onderdelen is gaan zitten. Dit omdat er erg veel vertaald moet worden in vele verschillende talen. De overgebleven locomotieven zijn over de hele wereld verspreid na de tweede wereldoorlog. Daarbij komt ook het speurwerk om gespecialiseerde mensen/bedrijven te vinden om de missende onderdelen te maken. Die missende onderdelen worden met de hand en computer getekend.

Aan het einde van het bezoek is het kleine groepje van KSG tot de conclusie gekomen, dat er nog erg veel uiteenlopend werk te verrichten is aan de locomotief. Van vertalingen, zoektochten en tekeningen op de computer tot aan het al dan niet gespecialiseerde zwaar metaal bewerking.

De leden van KSGW zijn erg betrokken bij de locomotief in Noordwolde. Zij hebben de locomotief in hun hart gesloten. Zij zien de locomotief niet als een oud, roestig stuk ijzer, maar als een prachtig stuk historisch monument voor de gemeente Weststellingwerf.  Ze zien haar als de krachtige dame die ze eens was en weer gaat worden. KSGW ziet ook dat er nog heel veel werk verricht moet worden om de ijzeren krachtige dame op de rails te krijgen. Wij zien dat daar erg veel hulp bij nodig zal zijn.

Zo is de eerste keer NL Doet veranderd in de eerste keer KSGW-Doet.

Geschreven door Mirjam, steunfractielid KSGW