'''Keek op de week'' (12)

Deze keer leest u een andere Keek op de Week i.v.m. het coronavirus.

De lente is begonnen, de magnolia’s staan in de bloei, kijk naar buiten en u ziet dat alles in de natuur gewoon z’n gang gaat. Maar niet voor iedereen.

Sinds dat de Minister-President Mark Rutte in de persconferentie bekend heeft gemaakt dat we een tijd van Lock Down ingaan, zijn we beland in een onzekere tijd en een enorme omschakeling. De regering heeft vergaande maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus.

Iedereen wordt geconfronteerd met beperkingen die de maatregelen van de overheid ons opleggen.

Om het coronavirus uit te bannen, staat ieders dagelijks leven op zijn kop: we moeten allemaal zoveel mogelijk thuisblijven, openbare gelegenheden, cafés, restaurants, kerken en verpleeghuizen zijn dicht. Dit heeft enorme gevolgen.

Iedereen kan getroffen worden door het coronavirus, veel mensen hebben niet de ernst ingezien van het virus, ondanks dat de wereld toch al wat langer worstelt met dit virus. Het dagelijks bestaan wordt lamgelegd door een onzichtbare vijand, alles wordt opeens anders.

De eerste ongewone week is voorbij. De crisis dwingt ons om dingen anders te doen dan we gewend waren. De macht van de gewoonte wordt doorbroken. Ontwikkelingen die al een poos in de lucht hingen worden plots realiteit.  Daardoor werken we nu thuis en dan blijkt dat we nog heel veel kunnen doen. We kunnen nu onderzoeken of de ideeën die we allemaal hebben, geschikt zijn om naar buiten toe te brengen. Ook kunnen een frisse neus halen door de tuin op orde te brengen, dat geeft ook een voldaan gevoel. We ontdekken nu, dat zelfs met het bewaken van de gepaste afstand, wij toch nog veel verbinding kunnen maken.

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel initiatieven er zijn gestart om elkaar te helpen, om iets te doen voor de mensen die nu het hardst getroffen worden.

Gelukkig hebben we ook online communicatie tot onze beschikking. Dus de contacten die we anders hadden door de bezoekjes, gaan nu via de computer. Naar elkaar omkijken en helpen is voor ons heel gewoon.

Nog even wat informatie vanuit de gemeente:

De gemeente brengt de inwoners via een nieuwsbericht op de gemeentelijke website op de hoogte. Ook verwijzen zij voor informatie en vragen over het coronavirus naar het landelijke publieksinformatie nummer dat hiervoor is ingesteld: 0800-1451.

De Raadsvergadering van 30 maart 2020 komt te vervallen.

Alle overige raadactiviteiten die tot 6 april gepland zijn, worden tevens afgelast.

Maar het werk gaat door, ook al proberen we het nu thuis te doen.

Wij sluiten af met:

Wij zullen ons in deze complexe situatie blijven inzetten voor de mensen die ons nodig hebben.

We moeten ons ervan bewust zijn hoe kwetsbaar het leven is, hoe de dingen snel kunnen veranderen en hoe verbinding en samenzijn uiteindelijk overwint.